Vakfımız İSAV, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ile müştereken 14-15 Aralık 2024 tarihlerinde Cumartesi-Pazar günleri, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Elmalıkent Kampüsü toplantı salonunda “Bir İlim Merkezi Olarak İstanbul-II” konulu tartışmalı ilmî ihtisas toplantısını gerçekleştirecektir.
****************************
İslami İlimlerin Kurucu Nesli Tâbiîn II
Tābiīn in the Formation of the Sciences of Riwayah and Dirayah
دور التّابعين في تكوين علوم الرواية والدراية
- Rivayet ve Dirayet İlimlerinin Teşekkülünde Tâbiîn -
Temelleri sahâbe dönemine dayanan İslâm kültür ve medeniyeti, tâbiîn döneminde gelişimini sürdürmüş ve İslâm coğrafyası Mâverâünnehir’den Endülüs’e kadar uzanmıştır. Tâbiînin, İslâm kültür ve medeniyetinin oluşumundaki bu rolünün yanı sıra, asıl önemli etkisi İslâmî ilimlerin tesisinde gerçekleşmiştir. Tâbiîn nesli sahâbeden aldığı ilmi birikimi yeni nesillere aktarmış ve İslâmî ilimlerin temellerini atarak ilk bilimsel usulleri belirlemiştir.
İslâmî ilimlerin kurucu nesli ve bu ilimlerin her alanında belirleyici bir etkiye sahip olmaları sebebiyle, tâbiîn kuşağını bütün yönleriyle ele alan kapsamlı ilmi toplantıların düzenlenmesi gerekli görülmüştür. Bu amaçla Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV) iş birliğiyle İslâmî İlimlerin Kurucu Nesli Tâbiîn üst başlıklı bir sempozyum serisinin düzenlenmesi planlanmıştı. Bu ilmi toplantıların ilki “Tâbiîn Kimliği ve İslâmî İlimlerin Tesisi” alt başlığıyla 6-7 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Tâbiîn neslinin rivayet ve dirâyet ilimleri ile diğer konulardaki etkilerinin ise dizinin ikinci toplantısı olarak “Rivayet ve Dirayet İlimlerinin Teşekkülünde Tâbiîn” alt başlığıyla ele alınması uygun görülmüştür. Genel bir çerçeve oluşturmak amacıyla sempozyum tertip heyeti tarafından aşağıdaki konu başlıkları teklif edilmektedir:
Tâbiîn ve Rivayet İlimleri- Tâbiîn ve Hadis- Tâbiîn ve İsnad Sistemi- Tâbiîn ve Hadis Usulü- Tâbiîn ve Hadis Tenkidi- Tâbiîn ve Hadis Tedrisi- Tâbiîn ve Hadis Halkaları- Tâbiîn ve Tedvin- Tâbiînin Sünnet Anlayışı- Tâbiîn ve Tefsir- Tâbiîn ve Siyer
Tâbiîn ve Dirayet İlimleri- Tâbiîn ve Fıkıh- Tâbiîn ve Fıkıh Usulü- Tâbiîn ve Akide / Kelam- Tâbiîn Coğrafyası- Tâbiîn ve İlim Merkezleri- Tâbiîn Neslinde Rıhle ve Coğrafi Etkileşim- Tâbiînin Diğer Nesillerle İlişkisi- Sahâbe-Tâbiîn Etkileşimi- Tâbiîn-Tebe-i Tâbiîn Etkileşimi- Tâbiîn ve Ekolleşme- Metodolojinin Oluşumunda Tâbiîn- Tâbiîn ve Dil İlimleri- Tâbiînde Alem Şahsiyetler- Dini Tartışmalarda Tâbiîn ve Gayrimüslimler- Tâbiîn ve Mevâli- Tâbiîn ve Eleştirel Bakış- Tâbiîn ve Oryantalist Çalışmalar - Tâbiîn ve Zühd / Tasavvuf
TOPLANTI TAKVİMİ
Tebliğ Özetlerinin Son Teslim Tarihi : 1 Eylül 2024
Tebliğ Özetlerinin Geri Bildirim Tarihi : 4 Ekim 2024
Tam Metinlerin Son Teslim Tarihi : 31 Ocak 2025
Kabul Edilen Tam Metinlerin Geri Bildirim Tarihi : 14 Mart 2025
TOPLANTI TARİHİ : 3-4 Mayıs 2025
KATILIM ESASLARI
- Tebliğler özgün olmalıdır.
- Sempozyum dili Türkçe, Arapça ve İngilizcedir.
- Tebliğ özetleri en az 300 kelime ile hazırlanmalı, katılım formu ve bir özgeçmişle birlikte tabiinsempozyumu@gmail.comadresine ulaştırılmalıdır.
- Tebliğlerin ana metni 8000 kelimeyi aşmamalıdır.
- Tebliğ metinleri hakemler tarafından değerlendirilecektir.
- Oturumlar müzakereli olarak icra edilecektir.
- Oturumlarda tebliğ sunumu 20 dakika ile sınırlı olacaktır.
- Yurt dışı katılımcılar tebliğlerini çevrimiçi sunabilir. Türkiye’ye gelmek isteyenlerin yol giderleri kendilerine ait olup iaşe ve ibate masrafları karşılanacaktır. Yurt içinden gelenlerin ise yol ve konaklama giderleri de karşılanacaktır.
- Toplantıda sunulan tebliğler kitap olarak yayınlanacaktır.
****************************
Vakfımız(İSAV) Marmara ve İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ilemüştereken “Hz.Peygamber’in Farklı İnanç Mensuplarıyla Münasebetleri” konuluilmî toplantı 24-25 Mayıs 2025 tarihlerinde Marmara Üniversitesiİlahiyat Fakültesi Raşit Küçük Konferans Salonu’nda 09.30-17.30 saatleriarasında yapılacaktır.
Toplantıda
“SABİÎLERVE DEHRÎLER:
Hz.Peygamber ve Sabiîler;
Hz.Peygamber ve Dehrîler.
MUVAHHİDLER:
Bir İnançolarak Hanifler;
Hz.Peygamber ve Hanifler.
NİFAK VEMÜNAFIKLAR
Kur’an’daMünafıklar;
Hadis’teMünafıklar.
MÜNAFIKLAR VE MÜTENEBBİLER
Hz.Peygamber ve Münafıklar;
Hz.Peygamber ve Mütenebbiler.
ÇAĞDAŞDEĞERLENDİRMELER
Hz.Peygamber’in Farklı İnançlarla İlişkilerine Oryantalist Bakış;
Çağdaş İslamDüşüncesinde Hz. Peygamber’in Farklı İnançlarla İlişkisine Bakış anabaşlıklarını taşıyan tebliğler sunulup tartışılacaktır.